
Iako mnogi misle da ne moraju brinuti o zdravlju jetre ako ne konzumiraju alkohol, stručnjaci upozoravaju na tzv. nealkoholnu masnu jetru – stanje koje sve češće pogađa i one koji uopće ne konzumiraju alkohol.
Oglas
Jetra je drugi najveći organ u tijelu, a njezina funkcija nije samo detoksikacija. Ona prerađuje nutrijente, filtrira krv, metabolizira lijekove, proizvodi žuč i kemikalije potrebne za zgrušavanje krvi te pomaže u regulaciji šećera.
No kad se u njoj počnu nakupljati masne naslage – obično kao posljedica prekomjerne tjelesne težine, povišenog šećera u krvi ili visokih triglicerida – dolazi do upale, koja može imati jednako štetne posljedice kao i alkoholizam, piše Krstarica.
Među prirodnim saveznikom jetre posebno se ističe borovnica.
"Dvije borovnice imaju najveću koncentraciju antocijanina, prirodnog pigmenta koji im daje onu prekrasnu plavkastu boju", objašnjava nutricionistica dr. Lauren Manaker, autorica knjige The First Time Mom's Pregnancy Cookbook. "Istraživanja pokazuju da antocijanini pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upale u jetri."
Antocijanini se nalaze u kori tamnog bobičastog voća – poput borovnica, kupina, malina, brusnica i jagoda. Što je boja intenzivnija, to voće ima više antioksidansa, što ga čini učinkovitijim u borbi protiv slobodnih radikala i upalnih procesa.
No, Manaker upozorava da se ni s najzdravijim voćem ne smije pretjerivati.
"Prevelika količina voća znači i previše fruktoze, što može imati suprotan učinak na jetru. Umjerene porcije su uvijek najbolji izbor", poručuje.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare
Oglas
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare
Oglas
NAJČITANIJE
Oglas
Oglas
Najnovije
Oglas
Oglas